boon.hu video

2024.08.30. 14:00

Medúzákat láttak a nyéki tóban - fotókkal, videóval

Nem kell a tengerhez mennünk, elég csak a nyéki tavak környékére a Debreczeni-tóhoz, hogy medúzát láthassunk. Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub vezetője hívta fel a figyelmünket a jelenségre, hiszen társaival a napokban édesvízi medúzákat fotózott és videózott a bányatóban.

Galambos Eszter

Forrás: Neptun Búvár Klub

Golej Szabolcsot is meglepte a látvány, mikor először meglátta ezeket a vízi élőlényeket ilyen nagy számban, mert bevallása szerint nagyon régen, valamikor a kilencvenes évek végén találkozott velük utoljára.

„A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása az 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget,  26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van. Azt is tudni lehet, hogy az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizet szeretik, a felvételen ez nem látszik, mert az üledéket felkavarták a búvárok, de ennek ellenére a víz minősége nagyon jó lehet” - tette hozzá Golej Szabolcs.

 

Csodálatos kis teremtmények és nem csípnek 

Az édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egészen máshogyan fest, mint a sós vízi társai, mindössze kettő-négy centiméteres, teljesen átlátszó. A hazánkban is megtalálható vízi élőlény teljesen ártalmatlan az emberre nézve, ezért akkor sem kell medúzacsípéstől félnünk, ha megérintjük az állatot. A tíz forintos nagyságú csalánozókban csupán mikroszkopikus méretű csalánsejtek vannak, amelyek csak az egysejtű táplálékaikra vannak hatással.

Elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években egyre több helyen meg fognak jelenni a medúzák, ugyanis a hazai vizek minősége általában kiváló és a nyári csúcshőmérsékletek pedig évről évre rekordokat döntenek.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában