boon.hu video

2024.09.14. 07:00

A szent művészet felemeli az embert: megnyitották a II. Ars Sacra Fesztivált

Az Éltető Lélek Alapítvány már másodszor szervezte meg Miskolcon az Ars Sacra Fesztivált. Kilenc napon át számtalan kulturális és tudományos program várja a látogatókat.

Gárdonyi Edina

A II. Ars Sacra fesztivál központi gondolata a keresztény szellemiség és a béke közvetítése. Ehhez kapcsolódik az eseménysorozat bibliai mottója: „Az igazság békét teremt”. Valamennyi program a béke és igazság üzenetét közvetíti, az ökumené és a keresztény lelkület megjelenítésével. A rendezvénysorozatot dr. Ternyák Csaba egri érsek nyitotta meg a Zenepalotában.

A nyitókoncert előtt a műsorvezető, Czikora Ágnes elmondta, hogy a program már tavaly is tömegeket vonzott, és idén is közel ötven esemény várja a látogatókat a fesztivál keretein belül. Ismertette, hogy a programok létrejötte sok szervezet és intézmény összefogása, közös munkája révén valósult meg, akik számára kiemelten fontos a szakrális kultúra közvetítése.

Kultúrmisszió

Az Ars Sacra fesztivál kinőtte magát és kultúrmisszióvá vált, ahol a templomok kinyitják kapuikat, bemutatva az ott rejlő kincseket

 – kezdte köszöntőjét prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Hozzátette, hogy Miskolc izgalmas szellemi és kulturális értékeit egy színvonalas rendezvényen bemutatni felbecsülhetetlen érték. 

Miskolc egy izgalmas város, amely rég kinőtte az acélváros jelzőt, hiszen még véget sem ért az egyik színvonalas fesztivál, már kezdődik a következő hasonlóan izgalmas, értékekkel teli programsorozat

 – zárta szavait a rektor.

Éltető titok

A kultúra addig él, ameddig kapcsolatban van azzal az éltető titokkal, amely létrehozta azt

 – hangsúlyozta Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke. Kiemelte, hogy az Ars Sacra minden szépségével értéket mutatja fel. Záró gondolatként elmondta:

A szent művészet az, ami felemeli az embert.

A művészet misztérium

Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára, a fesztivál művészeti programjainak felelőse, a szakralitásról, illetve a szakrális művészet fogalmáról beszélt: 

A szakrális művészet fogalma a szentséghez kapcsolódik; minden olyan alkotás, amely megteremti a szakrális élményt, szolgálja az embert és Istent, szakrális. Az új időkig az egyház volt a művészet legnagyobb megrendelője. A művészetek témáit is a hit adta meg. A művészet misztérium, a szakrális művészet szent misztérium.

Isten elrejti magát

Mielőtt hivatalosan is megnyitotta volna a fesztivált, dr. Ternyák Csaba egri érsek, az Ars Sacra fővédnöke arról beszélt, hogy

 az emberek szeretik látni és láttatni magukat a műveiken, de Isten láthatatlan. Isten elrejti magát a természetben és a véletlenekben, és akiknek éles szemük és vájt fülük van, megérthetik az igazi művészetet, Isten művészetét.

 

A megnyitó után a Szent Ferenc Kórus, a Cardinal Mindszenty Kórus és a Cantus Agriensis Kórus előadását hallhatták a látogatók Gergely Péter Pál Pro Urbe-díjas karnagy vezényletével. Ezután a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Karának művésztanárai, valamint a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium művésztanárai adtak műsort. A záró darab Dohnányi Ernő nyolckezes zongoraátirata volt.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában