Durva

2024.09.08. 11:30

Ezt okozta az a bizonyos szikra a Barlangfürdőben

Hónapokba kerülhet a pusztító tűz okozta károk felszámolása a Miskolc turisztikai zászlóshajójának számító fürdőkomplexumban.

Szaniszló Bálint

A medencetér teteje is leégett. Ezt hagyta maga után a tűz

Fotó: Vajda János

Szeptember 6-én, pénteken este 7 óra után lobbantak fel a lángok a Miskolctapolca Barlangfürdő Aquaterápia szárnyában, majd a tűz átterjedt a főépület tetőszerkezetére is. A tűzoltók késő estig küzdöttek a pusztító lángokkal, az utómunkálatok szeptember 7-én hajnalig tartottak. 

barlangfurdo_sajtaj021
A tetőszerkezet teljesen elégett a Barlangfürdőben
Fotó: Vajda János

Szombaton délelőtt kezdődhetett meg a károk felmérése és a hatósági vizsgálat, azaz annak megállapítása, hogy mi okozta a tüzet.

Elektromos zárlatról beszélnek

Szeptember 7-én koradélután érkezett az első hír a vizsgálatról: "a katasztrófavédelem tűzvizsgálójának elsődleges tájékoztatása szerint, a Barlangfürdőben pusztított tűz oka elektromos zárlat, mely egy teraszon lévő kültéri lámpánál keletkezett." 

Az ügy pikantériája, hogy - mint kiderült - három héttel korábban végezték el a Barlangfürdő elektromos hálózatának vizsgálatát. Németh Judit, a Miskolctapolca Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint mindent rendben talált a vizsgálat. Hozzátette, hogy a hivatalos dokumentációt még nem látták.

Kárfelmérés, aztán állagmegóvás 

A Barlangfürdő leégett részében végzendő szakértői vizsgálat és kárfelmérést követően az állagmegóvásnak kell következnie, hiszen az épület nagyon nagy része fölött nincs tető, azaz egy ideglenes borítást kell kapnia az épületnek. Közben meg kell tervezni a teljes helyreállítás menetét.  

Az épület rendelkezik biztosítással, de a kártérítés még nem ismert összege feltehetően nem lesz elegendő a teljes megújítás finanszírozásához, így további forrásokra lesz szükség.  

A tűz révén megsérülhetett a mészkőbe vájt barlangrendszer is, azaz meg kell vizsgálni a szikla állapotát is. A medencében lévő víz tetejét vastagon borítja a tető égése nyomán keletkezett pernye, amit el kell távolítani és alaposan kitakarítani a medencéket.

Nem megy a részleges nyitás 

A közösségi médiában felvetődött az a kérdés, hogy lehetséges lenne-e részlegesen megnyitni a fürdőkomplexumot, azokat a részeket - külső medencéket, szaunaparkot, a barlang egyes járatait, termeit - amelyek nem sérültek meg a tűzben. Kérdésünkre Németh Judit ügyvezető azt mondta, hogy a működtetés komplex és összefüggő rendszer, nem látja a részleges nyitás lehetőségét.  

A Miskolci Fürdők Kft. a vendégek kármentesítésére azt a megoldást választotta, hogy a Barlangfürdőbe megváltott jegyek a négy évszakos Ellipsum Élményfürdőben használhatók fel.

Mi lesz a dolgozókkal? 

Fontos kérdés, hogy mi lesz azoknak a dolgozóknak a sorsa, akik a Barlangfürdő bezárása miatt elvesztik egy időre a munkájukat. A Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője leszögezte, hogy  a fürdő munkatársait átcsoportosítással a város más fürdőiben foglalkoztatják majd tovább, így egzisztenciálisan senki nem kerül veszélybe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában