Református egyház

2024.09.11. 11:30

Elfogadta Isten hívó szavát

Az új református püspökkel, Barna Sándorral beszélgettünk.

Galambos Eszter

Barna Sándor

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Tiszáninneni Református Egyházkerület időközi püspökválasztása után Barna Sándor lett a Tiszáninneni Református Egyházkerület új püspöke. A döntés közel egy hónapja augusztus 12-én emelkedett jogerőre. A Kossuth Lajos u. 17. szám alatti hivatalában kerestük meg az új református püspököt, aki elhívásáról, eddig elvégzett munkájáról és terveiről beszélt.

Barna Sándor lett a Tiszáninneni Református Egyházkerület új püspöke
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Honnan jött az irányultság a lelkészi hivatás felé?
Debrecenben születtem ötven évvel ezelőtt és a város melletti közeli faluban, Álmosdon nőttem fel, ott volt a Bocskai-csata, ott nőtt fel Kölcsey Ferenc. Szüleim mezőgazdaságban dolgoztak és harminchárom éven keresztül az egész család tormát termesztett, állatokat tenyésztett, mindeközben a szüleim a termelőszövetkezetben dolgoztak. Úgy gondolom, hogy ez állhatatos munkára is megtanított engem, és tulajdonképpen ez adta az egyik irányt nekem. Gimnáziumba Debrecenben jártam, onnan agráregyetemre készültem. Időközben templomba járva az akkori lelkipásztornak, Zimány Józsefnek köszönhetően - aki kiváló igehirdető volt - kialakult bennem egy úgynevezett elhívás érzés. Tulajdonképpen így két irány között kellett választanom, el kellett döntenem, hogy agrármérnök vagy lelkipásztor legyek. A döntés az egyetemre való egészségügyi felvételinél született meg, mert kiderült, hogy színtévesztő vagyok és így nem vettek fel agrármérnöknek. Így kezdtem el tanulmányaimat Sárospatakon, akkor indult ott újra az ötvenes évek után a teológiai képzés.

Mely gyülekezeteknél teljesített szolgálatot?
Ötödévesként az akkori abaúji esperes kért fel, hogy dolgozzak mellette, mert neki éppen egy ilyen fiatalemberre lenne szüksége. Természetesen igent mondtam. Nem kerestem a helyemet, teljesen rábíztam magam az Istenre, így kerültem Rásonysápberencs, Kázsmárk és Halmaj gyülekezeteinek az élére, majd 2015 óta a Halmajhoz közeli Kiskinizs is hozzám tartozott. Ez összesen öt gyülekezetet jelent, akikkel összeszövődött az életem, hiszen 28 éve vagyok jelen az életükben. Nagyon sok mindent megéltünk együtt, a gyülekezeti élet megújításán is fáradoztunk.

Honnan jött a felkérés a püspöki tisztségre?
Egyetlen tisztségemre sem jelentkeztem, mindegyikre felkértek és jelöltek, így kerültem lelkészi főjegyzőként is püspök úr mellé. Ez valahogy kijelölte az utat, ahogy az ő lemondásával megürült a püspöki tisztség. Miután jelöltek, én elfogadtam ezt a felkérést. Rengeteg plusz feladatot jelent ez, hiszen emellett továbbra is szolgálok az öt gyülekezetemben is. Egy hatodéves segédlelkész lett a segítségem, aki gyakorlati évét tölti a gyülekezetünkben. A püspöki hivatalban egy munkatársi közösség segíti a mindennapi munkát, akik előkészítik a feladatokat és a különböző szakterületeken dolgozók mindenben segítségemre vannak. Bizakodom azonban Istenben, hogy erőt és bölcsességet is kapok, mert bevallom, van egy szorongás is bennem, hogy meg tudok-e felelni majd a rám bízott feladatnak.

Kik azok, akik támogatják a munkájában?
A munkámban kapok segítséget a család felől, hiszen a feleségem valódi támogatói hátteret nyújt számomra. Nemrég egy összetettebb intézményi kérdés döntésébe bevontam az egyházmegyei espereseket is. Megtehettük volna ezt elnökségi szinten is, mégis egy velük kibővített testület határozott végül. A továbbiakban is fontos számomra, hogy építsek rájuk, a velük való rendszeres találkozások alkalmával folyamatosan számítok a véleményükre.

Melyek a tervei az elkövetkezendő időszakra?
Az egyházkerületben főjegyzői időszakomban is sok feladatot láttam el, de most még intenzívebbé válik az egyházkerület képviselete. Egy jó példa erre, hogy egy nap körülbelül ötven aláírandó dokumentum fordul meg a kezeim között, hiszen nemcsak a gyülekezetek ügyei, hanem az általunk fenntartott intézmények, egyházi iskolák ügyeit is át kell látnom, tisztában kell lennem velük. Ez egy állandó monitoringot jelent, amiben természetesen segítenek a munkatársak. A püspöki tisztség egyfajta igazgatási és protokolláris jelenlétet is jelent egyházi és világi rendezvényeken. Ezeken kívül ott az országos hálózat, a zsinat, mely szintén ad bőven teendőket. Mindezek mellett nagyon szeretnék eljutni a gyülekezetekbe, a lelkipásztorokat még jobban megismerni, hogy ők is érezzék, hogy számon tartjuk és megbecsüljük őket. Nagyon sok egyházkerületi rendezésű alkalmunk van, ide tartoznak a missziós célú programok is. Mindezeken kívül hobbi szinten méhészkedni kezdtem és őstermelő is vagyok, a természethez, a mezőgazdasághoz való kötődésem tehát a továbbiakban is megmaradt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában