Folytatódik a IV. Rimay Költészeti Fesztivál

2024.09.15. 09:00

Finta Éva kapta az idei Rimay-díjat

Ezzel még nem ért véget a rendezvénysorozat. A fesztivál zárókoncertje szeptember 22-én, vasárnap délután 4 órakor kezdődik a felsőzsolcai Bárczay-kastélyban.

A fesztivál közreműködői, résztvevői: Balról: Oláh András, Soós Réka, Sebő Ferenc, Vári Fábián László, Kulin Borbála, Tari István, Fecske Csaba, Finta Éva, Papp Ferenc, Kopriva Nikolett, Mihályi Molnár László, hátul takarásban Lövétei Lázár László és Kemény István

Forrás: Rimay fesztivál

A IV. Rimay Költészeti Fesztivál irodalmi találkozóinak befejezése után a sárospataki Hotel Bodrog konferenciatermében megtartott szeptember 12-i ünnepségen Finta Éva József Attila-díjas költő kapta meg az idei Rimay-díjat. De ezzel még nem ért véget a rendezvénysorozat. A fesztivál zárókoncertje, a Cseh Tamás 80 – Füst a szemében című emlékműsor –Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs és Ratkóczi Huba előadása – szeptember 22-én, vasárnap délután 4 órakor kezdődik a felsőzsolcai Bárczay-kastélyban. 

Irodalmi bemutatók, találkozók

A vers és a zene egy tőről fakad – bizonyította ezt köszöntőjével és a Soós Rékával közösen előadott megzenésített dalokkal Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzenekutató IV. Rimay Költészeti Fesztivál szeptember 9-i megnyitóján a sárospataki Nagykönyvtárban. A következő napokon, szeptember 10-én a tokaji és a kisvárdai gimnáziumban, szeptember 11-én Sárospatakon a Református Kollégium Gimnáziumában és a felvidéki Nagykaposon a Magyar Házban, szeptember 12-én a szerencsi gimnáziumban és a mátészalkai Képes Géza Általános Iskolában rendezett irodalmi bemutatókon részt vett több verséneklő zeneművész is. A költők egyik csoportját Balog Erzsébet, Kováts Marcell és Major Péter, a többieket pedig Somorjai Lehel és Veress Kinga kísérte el ezekre a találkozókra. 

Jeles alkotók, de ritkán találkoznak

Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány elnöke, a rendezvény szervezője olyan költőket hívott a fesztiválra, akik valamennyien a magyar irodalom jeles alkotói, de csak ritkán találkoznak, hiszen távoli vidékeken, más országokban élnek. A fesztivál legfiatalabb résztvevője, Kopriva Nikolett például Ukrajnában, Munkácson nőtt fel. Felsőfokú tanulmányait viszont Magyarországon, a Debreceni Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte, de most már Sepsiszentgyörgyön él.

 Papp Ferenc és Finta Éva a Rimay-díj átadásán

Két Kossuth-díjas művész is rendszeres résztvevője a fesztiválnak. Itt volt az idén is a zagyvarékasi születésű, majd évekig Miskolcon szerkesztőként dolgozott, jelenleg pedig Budapesten élő Serfőző Simon; valamint Vári Fábián László, akit ugyan kárpátaljai magyar költőként tartunk számon, de a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetőjeként az egész magyar irodalmat szolgálja. A beregszászi születésű Finta Éva József Attila-díjas költő ugyan évek óta sárospataki lakos, de tartja a kapcsolatot a kárpátaljai művészekkel is. Erdélyből érkezett a fesztiválra a József Attila-díjas Lövétei Lázár László, visszatérő vendég a délvidéki Óbecséről Tari István és a felvidéki Szepsiben élő Mihályi Molnár László. A korábbi Rimay-fesztiválokon is részt vett és most is örömmel vállalta a felkérést a szögligeti születésű, de miskolci alkotóként is számon tartott József Attila-díjas költő, Fecske Csaba. Debrecenből érkezett Sárospatakra Kulin Borbála, Kisvárdáról Oláh András, Budapestről Kemény István. A fesztivál vendége volt dr. Bertha Zoltán irodalomtörténész is, akivel szakmai kérdésekről beszélgettek a költők, valamint dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, aki a könyvtár védett kincseiről, a „fogságból” hazakerült könyvek történetéről tájékoztatta a vendégeket.

Tizenkét önálló kötete jelent meg

A sárospataki program zárásaként Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány elnöke bejelentette, hogy az idén a fesztivál Rimay-díját Finta Éva kapja meg. Köszöntőjében hangsúlyozta: 

kettős kötődésnek köszönhetően Finta Éva József Attila-díjas költő a Rimay Költészeti Fesztiválon egyszerre képviseli a házigazdákat, hiszen Sárospatakon él és a Kárpátaljáról érkező vendégeket is. Életének első szakasza, a szülővárosában, Beregszászon töltött több mint három évtized jelentős mértékben meghatározta pályakezdését, irodalmi, képzőművészeti érdeklődését.

Finta Éva versei előbb a kárpátaljai lapokban, antológiákban jelentek meg. Első verseskötete 1979-ben látott napvilágot. 1981-ben családegyesítés jogcímén költözött Magyarországra a háziorvosként dolgozó férjével és két gyermekükkel. Tizenegy évig, nyugdíjazásáig tanított sárospataki tanítóképző főiskolán. Közben elvégezte a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán az Irodalomtudományi Doktori Iskolát. Eddig tizenkét önálló kötete jelent meg. 2019-ben kapta meg a József Attila-díjat. „Ismereteinek, kapcsolatainak köszönhetően jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy minél jobban megismerjék egymást a magyar költők – függetlenül attól, hogy éppen hol van az állandó lakhelyük” – hangsúlyozta köszöntőjében Papp Ferenc.

Finta Évának dr. Dienes Dénes adta át a Rimay-díjat, Györfi Sándor Kossuth-díjasszobrászművész alkotását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában