A szakértő válaszol

3 órája

Fűtési szezon olcsón és takarékosan

Egyre hűvösebbek a reggelek, ilyen kapóra jön egy hatékony fűtési terv. Egy takarékos fűtési szezon! Vagy valamilyen stratégia arról, hogyan fűtsünk okosan.

Édes Richárd

Vannak, akik a hagyományos fűtési módszerekre esküsznek

Fotó: Unger Tamás

Beköszöntött az ősz és a velejáró fűtési szezon. Az persze nagyon nem mindegy, hogy mivel és, hogy miként. Vagyis, hogy mennyire lesz hatékony és mennyibe krül. 

fűtési szezon, fűtési rendszer, okos fűtés, mivel érdemes fűteni
A fűtési szezonban kell egy energiatakarékos terv.
Forrás: baumap.hu

Napról napra egyre közelebb kerül hozzánk a tél, ideje bekapcsolni a fűtési rendszert a zimankósabb idő átvészeléséhez. Mi is írtunk arról, hogy nemrégiben Miskolcon beindult a távfűtés.

Felmerül a kérdés: vajon mi kell ahhoz, hogy minél takarékosabban és eredményesebben fűtsük be az otthonunkat? Erre kerestük a választ Kriston Sándorral, a miskolci Delta-Rapid Kft. ügyvezető igazgatójával.

Érdemes szinten tartani az alacsony hőmérsékletet a fűtési szezon idején

„A köztudatban ma is erősen él a nézet, miszerint azonnal tekerjük le a radiátort, ha elmegyünk otthonról, ne fűtsön feleslegesen. Azért nem ajánlom ezt a megközelítést, mert alkalmazásakor valóban alaposan lehűl a lakás, ezzel viszont van egy kis probléma. Drágább a nulláról felmelegíteni az otthonunkat, mint szinten tartani az alacsony hőmérsékletet, ez a jobb megoldás a fűtésben.” - világított rá egy közkeletű félreértésre a Delta-Rapid Kft. ügyvezetője. 

Kriston Sándor szerint a fűtés hatékonyságát növeli a légcsere. Reggel mindig remek ötlet egy gyors szellőztetés, mert az oxigéndús környezetben sokkal könnyebben áramlik a meleg levegő, ez rengeteget segít a fűtés folyamatán. 

A hőmérséklet beállítása meghatározó ilyenkor

A takarékosság mindig azon múlik, mivel fűtünk, vagyis milyen fűtési rendszer melegíti az otthonunkat a hűvösebb évszakokban. 

„A fűtési szezon idején akkor beszélhetünk takarékos fűtésről, ha 20 és 23 fok között tartjuk a hőmérsékletet. Efölött már minden hőmérséklet jelentősebb többletköltséget képvisel, a 30 fokos meleg tartásával mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a gázfogyasztás tekintetében.” - foglalta össze a fűtési szezon takarékossági ötleteit a Delta-Rapid Kft. ügyvezető igazgatója. Mindig jó megfontolni néhány tippet arról, hogyan fűtsünk okosan.

Központi jelentőséggel bír az okos fűtés, vagyis az, hogy milyen fűtési rendszert használunk. Ahogyan az is, mennyi idős a készülék. Ez ugyancsak befolyásolja, mennyire tudunk takarékosan fűteni. Szóval mindig ésszerű átgondolni, mivel érdemes fűteni. 

 

A kondenzációs gázkazán nagyon hatékony

Kriston Sándor szerint napjainkban az esetek többségében kondenzációs gázkazánt használnak a fogyasztók, ezzel lehet a legjobban takarékoskodni a fűtési rendszerek közül:

„A kondenzációs gázkazán hatásfoka nagyjából 95-98% körül mozog a befektetett és a leadott energia között. Elsősorban felületfűtésre találták ki, azonban padlófűtésben és falfűtésben is ugyanilyen jól teljesít. A régi kéményes gázkazánok őrlángos fűtési rendszerek, naponta legalább egy köbmétert fogyasztanak, magas fogyasztást eredményeznek a fűtési szezonban.” 

A fűtési szakember szerint takarékos megoldást jelenthet a fűtési szezonban, ha a régi gázkazánok helyett kondenzációs gázkazánt használunk. Az új építésű házaknál Kriston Sándor hatékony fűtési rendszer gyanánt hőszivattyút, hővisszanyerő szellőztető rendszert javasol a fűtési szezonban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában