boon.hu video

3 órája

Gombamánia ősszel - ezeket szedhetjük és fogyaszthatjuk - képek, videó

Az ősz a gombászat rajongóinak igazi ünnep. A hazai erdők és mezők most tele vannak különböző ehető gombákkal, így érdemes lesz gombászni a következő hetekben. A Búza téri piacon eredtünk annak nyomába, hogy itt Miskolcon milyen típusú gomba kerül az asztalra, melyek a legkedveltebb fajták.

Szőke Ariadné

Melyik gomba ehető, te tudod?

Fotó: Berán Dániel

Miskolcon és környékén is kiváló lehetőség nyílik arra, hogy elmenjünk így ősszel gombászni. Azt viszont fontos tudnunk, hogy a gomba szedésére külön szabályozások vonatkoznak. Magyarországon nagyjából több ezer gombafaj él, és bár java részüket nyugodtan felszedhetjük, van köztük 58, amelynek begyűjtése védettségük miatt törvényszegésnek minősül. Ilyen esetben – mennyiségtől függően – akár több százezer forintnyi bírsággal is büntethetnek. Mindemellett azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy egy ember egyszerre maximum 2 kilogrammnyi gombát vihet haza magával, védett állami erdőkben pedig csak engedéllyel gyűjthetünk. 

A gombászáshoz alapvetően nem szükséges különleges felszerelés, éppen elég, ha van nálunk egy kés és egy kosár. Mivel egyes gombafajok mérgezőek, javasolt egy kézikönyvet is magunkkal vinni. Napjainkban az interneten számos olyan weboldal létezik, ahol tájékozódhatunk a mérgező, illetve az ehető gombákról, de a legjobban akkor járunk, ha a gyűjtést követően felkeresünk egy gombaszakértőt. 

Gombaárusítás a Búza téri piacon

Ízletes gombák a Búza téri piacon 

Miskolcon sincs ez másként, a Búza téri piacon is különféle gombákat árulnak. Tulej Izabella gombaárustól megtudtuk, hogy ők kizárólag ellenőrzött gombákat értékesítenek. A pult előtt rengeteg fajta-féle sorakozott az asztalon. Jelenleg hat fajta őszi gombát árul Izabella - vargánya, rizike, fenyőtinóru, harmatgomba, továbbá szegfű és pöfeteg. 

A most slágernek számító és leginkább kelendő a pöfeteg gomba, mert nagyon ritka. Ezen kívül a szentmihályi gombát, valamint az ízletes rizike gombát viszik a legtöbben, mert télire lehet belőle savanyítani.

Különböző árkategóriában találhatóak meg a gombák a Búza téri piacon – leginkább egy kilogramm 2500 forint és 3000 forint körülre tehető. A pöfeteg és vargánya gombának van kimagasló ára, belőlük egy kilogramm 7000 forint. „Az idei gombaszezonban az a tapasztalatom, hogy egyre többen keresik a jobb és drágább minőségű és szabad termesztésű fajtákat – sokan egyedi ínyenc fogásokhoz használják fel őket, levesekhez, pörköltekhez. Nagyon sokan savanyítják és fagyasztják – mondta Izabella. Kiderült az is, hogy a novemberi időszak után, már csak a lilatönkű pereszke lesz a kínálat között és a nyári szárított gombák kaphatóak. Egy nap leforgása alatt előfordul, hogy annyira nagy az igény a gombaáruk iránt, hogy akár 50-100 kilogrammnyi is elkel belőlük - tette hozzá Izabella a boon.hu-nak. 

Gomba vásárlás a piacon  

„Kiss Ilonától is megtudtuk, hogy az egyik kedvenc őszi fogása a finom tárkonyos gombaragu leves, amely tele van zöldségekkel és finom csirkehússal. 

Továbbá nagyon szereti a családom és az unokák a gomba pörköltöt nokedlivel, hozzá finom savanyúságokkal. Én gyakran szoktam ecetes formában is fogyasztani illetve télire is elrakni belőle

 - mondta Kiss Ilona, nyugdíjas. 

gomba
Gombaárusítás a Búza téri piacon.
Fotó: Vajda János

A Búza téri piacon korán reggel nagyon sok anyukával találkoztam, akik éppen főzéshez vásároltak friss zöldségeket és többek között gombát is. Így vásárolt Szabóné Pál Kitti is, aki két gyermekes anyuka. „Már nagyobbak a gyermekeim és igyekszem megszerettetni velük a gomba ízét, hiszen nagyon megosztó étel. Először négy éves korukban kínáltam nekik először ilyent. Nagy kedvenc nálunk a rántott gombafasírt és gyakran krémlevest is készítek belőle jó minőségű sajttal megszórva. Amennyiben vendégek érkeznek hozzánk, úgy különlegesebb gombás ételeket igyekszem főzni, mint például a kapros túróval töltött gombafejek bacon csíkokkal áttekerve – tette hozzá Szabóné Pál Kitti. 

A sorok között sétálva nagyon sokan álltak a gomba pult előtt. Vadászi Béla, kisnyugdíjas is elárulta, hogy gyakran szokott a természetben sétálni. „A gomba gyűjtése szórakoztató kikapcsolódás számomra és olykor a nagyobb unokáim is csatlakoznak hozzám. Természetesen mindig bevizsgáltatom őket, hiába vagyok rutinos, úgy vagyok ezzel, hogy én is tévedhetek. Leginkább tejfölös pörköltet és tejszínes, petrezselymes ragut szoktam készíteni belőle.”

Gomba pucolási technikák  

Ami a pucolást illeti, sokan csak lazán folyó víz alatt átöblítik a gombát, míg mások a héjától és a szárától is megszabadulnak. A berögződéseken nehéz változtatni, de a gombafélék kapcsán azt érdemes tudni, hogy a héj tele van ízzel, és a gomba minden áldásos tulajdonsága is megbújik a szemétnek hitt részben. A termesztett gombát bőven elég megmosni, mivel tiszta környezetben nő, a héja pedig alkalmas a fogyasztásra. Tapasztalatok alapján nagyon megosztó étel a gomba, ki így, ki úgy készíti el, mindenki másképpen. A fő, hogy még most szezonjában vásároljunk belőle. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában