boon.hu video

2 órája

Őszi óraátállítás: így hangolódjunk rá! - videóval

Miért találták ki? Pontosan mikor lesz őszi óraátállítás 2024-ben, és meddig fogjuk még használni ezt a rendszert?

Édes Richárd

Gyerekjáték az óraállítás

Fotó: Gazdag Mihály

Október 26-ról 27-re virradó éjjel - azaz most vasárnap hajnalban -  kell változtatnunk az óramutatók állásán, hajnali 3 órától 2 órára. Szerencsések vagyunk a mobiltelefonokkal, a tévékkel és az okosórákkal, mert ezekkel nem kell bíbelődnünk, önmaguktól is alkalmazkodnak az óraátállításhoz. Valamennyi online eszközzel hasonló a helyzet az őszi óraátállítás idején, leginkább a régi órák átállítása miatt aggódhat az ember az őszi időszak beköszöntésekor. 

őszi óraátállítás
Őszi óraátállítás idején 3-ról 2-re mozgatjuk vissza a mutatókat
Fotó: Hegedűs Márk

Az iskolába járók számára tökéletes az óraátállítás időzítése. Mivel ekkor már őszi szünet van, így még gördülékenyebb lesz az átállás, jobban koncentrálhatnak a kellő mennyiségű pihenésre. Ilyen lesz az őszi óraátállítás 2024-ben Miskolc városában. 

Már a 18. században megjelent az őszi óraátállítás

Benjamin Franklin, az Amerikai Egyesült Államok alapító atyja vetette el az ötletét. Azért javasolta az ősz kezdetén az óraátállítást, hogy minden korábbinál jobban kihasználhassuk a nappali világosság fényét, így takarékoskodhassunk a gyertyákkal. Az első hivatalos óraátállítás még az első világháború idején történt Németországban. Aztán jött a második nagy világháború, és ezalatt rengeteg más ország is használni kezdte az óraátállítást.

Hazánk 1980-ban váltott a nyári időszámításra. Ettől kezdve évente két alkalommal tartunk óraátállítást Magyarországon. Tavasszal előre tekerjük a mutatókat, ősszel pedig visszaállítjuk őket.

Takarékoskodásból találták ki az óraátállítást, de lehet, hogy hamarosan megszűnik

Eleinte azért vezették be az óraátállítást, hogy csökkentsék az energiahatékonyságot. Hiszen ebben az évszakban egyre világosabbá válnak a reggelek, hosszabbra nyúlnak a nappali órák, így kevesebb energiát kell világításra fordítani. Aztán teltek-múltak az évek, és a szakértőkben egyre kérdőjelesebbé vált az eljárás hatékonysága. 

Az Európai Unió már hosszú évek óta tervezi az óraátállítás megszüntetését. 2019-ben az Európai Unió már javaslatot tett arra, hogy az uniós országok döntsenek arról, a téli vagy a nyári időszámítást tartsák meg. 2021-ben a járvány miatt megakadtak erről a tárgyalások, így napjainkban is tárgyalnak az óraátállításról. Korábban írtunk már arról, hogy felvetődött a kérdés, meddig állítgatjuk még az órát az őszi átállítás idején. És már az is körvonalazódott, hogy 2024-ben még lesz, aztán örökre vége az őszi óraátállításnak.

Már videó is készült arról, hogyan jegyezzük meg az óraátállítást:

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában