Anno

3 órája

Több sört ittak a miskolciak, mint az ország összes lakója huszonöt évvel korábban

Az áruellátás nehézségeire világított rá cikksorozatában az Észak-Magyarország 60 évvel ezelőtt.

Jó tudni, szerették a sört a 60-as években (is) a miskolciak

Forrás: Shutterstock

Fotó: Josep Suria

"— Van elektromos kávéfőző? — kérdezzük az üzletekben. 
— Három hete nincs — hangzik a válasz. — És egyébként is kevés érkezik" — többek között ez és hasonló történetek olvashatók abban a cikksorozatban, amely három részben jelent meg az Észak-Magyarországban 1964 októberében, azaz 60 évvel ezelőtt. A cikkekből kiderül, hasonló a helyzet a porszívóval vagy épp a lámpafoglalattal, lemezjátszóval, rozsdamentes evőeszközzel, virágállvánnyal, az  olcsó, kárpitozott székkel is. Egyszerűen nem lehet kapni. A cikksorozat az okokról is beszél: Miskolc lakóinak létszáma a megelőző húsz évben (ne felejtsük, 1964-ről beszélünk) megduplázódott. 

Rendkívül megnőttek az igények. Ma például Miskolcon több sör fogy el, mint 1938-ban egész Magyarországon. Húsz évvel ezelőtt 500 palack tej volt a szükséglet, s ma 22 ezernél tartunk.

Roppant „étvágy” támadt a tarlós fogyasztási cikkek iránt is, olvasható a korabeli lapban. Írják:  megnőttek az igények Miskolcon és új  igények is támadtak. És bár örvendetesen egy sor új, korszerű üzlet létesült akkor, de a kereskedelmi hálózat nagy fejlődése ellenére sok volt még a kicsi, szatócs jellegű üzlet. A kereskedelmi dolgozók ara panaszkodtak, hogy kicsik, szűkek voltak a raktáraik. Az újság szerint új üzletek építésével segíthettek volna az akkori gondokon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában