boon.hu video

2024.09.12. 11:40

Charlie és Kovács Kati Miskolcon nosztalgiázott (képekkel, videóval)

A CineFest és a Miskolci Egyetem közös programja, a CineVersity nemcsak Bacsó Péter 1968-as filmjét, hanem a film szereplőit, Kovács Katit és Horváth Charlie-t is elhozta Miskolcra. A vetítés után prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora beszélgetett Kovács Katival és Charlie-val.

Gárdonyi Edina

Kovács Kati (balra) és Charlie (jobbra) Miskolcon

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Fejlövés című film valós esetet dolgoz fel, újsághír alapján készült, és a rendező, Bacsó Péter az egyik legjobb filmjének tartotta. Szereplői, Kovács Kati és Horváth Charlie emblematikus énekesek, a történetnek mégis a keresetlenség, Zsombolyai János sallangmentes fényképezése, a korabeli Magyarország részletekbe menő, kíméletlen bemutatása ad súlyt.

A közönség soraiban rengeteg fiatal ült, akiknek talán még a szülei sem éltek 1968-ban, amikor a filmet forgatták. A film után a főszereplőkkel – Kovács Kati, Horváth Charlieprof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora beszélgetett.

Na de hogyan lettek filmszínészek?

Ez volt Horváth Zita első kérdése. Kovács Kati felidézte, hogy többször is megkeresték rendezők, hogy lenne-e kedve színészkedni, de ő elmondta, hogy nem tud. Majd hozzátette: 

Minden ember színészkedik egy kicsit az életében, a munkájában, a mindennapjaiban.

 Bacsó Péter azt mondta neki, hogy pont ilyen mufurc, vadóc, elutasító tekintetű nőt keres a szerepre, mint ő.

Rend a lelke mindennek

Az énekesnő azt is elmondta, hogy a bennük lévő feszültséget Charlie-val és harmadik főszereplő-társukkal, Miller Józseffel – aki sajnos már nem él – viccelődéssel oldották, amit a rendező nem vett jó néven.

Micsoda élményeink voltak! Bacsó Péter különösen szigorú volt, olyanok voltunk, mintha a gyerekei lettünk volna.

Charlie nem tudott vezetni

A filmet eredeti helyszíneken, a visegrádi erdőben forgatták. Előfordult, hogy egy éles kanyarnál beomlott a föld alattuk, életveszélyes helyzetekbe kerültek a forgatás során.

Főleg, amikor én vezettem

 – szólt közbe nevetve Charlie.

Kovács Kati folytatta: 

Annyira nem tudott vezetni és nem ismerte az autókat, hogy a légterelő rácsra azt hitte, hamus, és ott próbálta eloltani a cigarettát.

Csirkék az országúton

Charlie átvette a szót: 

Húszéves voltam, mikor Bacsó Péter megtalált. Sok beat zenészt megnézett és elhívott próbafelvételre. Amikor kiválasztott, azt mondta, meg kell tanulnom vezetni. Na ez olyan rosszul sikerült, hogy csak tíz évvel a film forgatása után lett jogosítványom.

A mai napig megvan neki a forgatókönyv, amin a film címe Csirkék az országúton.

Kati, meséld el, amikor megütöttelek!

– kérte pályatársát Horváth Charlie. A filmben van egy jelenet, amikor a két főszereplő a búzatáblában megy és Béla megüti Klárit. Charlie csak meglegyintette az arcát. Bacsó erre félrehívta.

Az énekes átvette a szót:

Behívott magához és azt mondta, hogy itt nem lehet csak jelezni a pofont. Meg kell ütnöm Katit. Adott egy pálinkát. Akkoriban még nem ittam!

Akkora pofont lekevert, hogy napokig nem hallottam

 – vette át újra a szót Kovács Kati. A filmben ez a jelenet szerepel. 

Szó szerint kiütött és azóta sem győz bocsánatot kérni.

A két énekes számtalan közös emlékkel szórakoztatta a jelenlevőket, felidéztek közös munkákat, élményeket.

Valóságot játszottak

A moderátor megkérdezte a két művészt, mennyire tudták, hogy a történet, amiben szerepelnek, valóban megtörtént, és a fiú a sátoraljaújhelyi, a lány pedig a kalocsai börtönben töltötte büntetését. Charlie-nak persze erre is volt egy fantasztikus sztorija:

Egyszer felléptem Demjén Rózsival a kalocsai börtönben. Borzasztó hely. Tudják, mit énekelt Rózsi? A szabadság vándorait! A börtönben!

Énekes vagy színész, ez itt a kérdés

Egyszer volt olyan szerencsém, hogy beszélgethettem Törőcsik Marival

 – mondta Horváth Zita – 

akivel az is szóba került, hogy Mari örül, hogy Kovács Kati énekel, de helye lett volna a filmes szakmában is.

Ezzel kapcsolatban megkérdezte őket, volt-e ilyen vágyuk. Mindketten azt válaszolták, hogy minden tiszteletük a színészeké, de az éneklés volt az ő útjuk annak ellenére, hogy több filmben is szerepeltek utána együtt és külön is, amik felejthetetlen pillanatokat okoztak számukra. A kor legnagyobbjaival állhattak kamera előtt, járhattak egy társaságba. Kovács Kati Pécsett az év filmszínésznője lett, Bacsó Péter szerette volna, ha Charlie felvételizik a színművészetire.

Ruha nélkül

A Fejlövésben van egy jelenet, amikor Kovács Kati ruha nélkül látható.

Nem ő volt, én láttam! Hárman is voltak, mindegyiket láttam!

 – nevetett Charlie.

Kovács Kati kifejtette: 

Nem akartam ruha nélküli jelenetet. Pechemre az apósom megnézte és mondta milyen csinos voltál ruha nélkül – na én ekkor tudtam meg, hogy mégis került bele majdnem meztelen jelenet.

Nem leszek a játékszered

Kovács Kati országosan ismert dalai nem jelenhettek meg lemezen. 

Még nem kaptam meg a Nem leszek a játékszered című dalt 

– mondta egyszer neki Bacsó Péter. Ő elment a Magyar Rádióba, ahol lemezen rögzítették és ez volt az utolsó ajándék a rendezőnek annak halála előtt.

Utólag minden megszépül

Azzal kapcsolatban, hogy nem jelenhettek meg Kovács Kati dalai, vagy hogy A tanú című filmet tizenkét évig nem vetíthették nyilvánosan, felidézték, hogy nem volt egyszerű dolguk a pályájuk során.

Utólag minden megszépül 

– mondta Charlie. Ahogyan Kovács Kati is csak viccesen emlékszik arra, hogy sokszor a külföldi stúdiókban bizonygatnia kellett, hogy magyar, hogy Magyarország tényleg egy létező ország. A Led Zeppelin tagjai Hamburgban megfogdosták, hogy ő tényleg egy magyar énekesnő. A döntéshozók akkoriban nagyon erősen befolyásolhatták valaki karrierjét.

Nem volt könnyű életünk, de szerencsések vagyunk

 – zárták megint egyetértve a beszélgetést. Vagyis zárták volna. Horváth Zita beszámolt a legutóbbi koncertjeikről, amin részt vett és kifejezte, mennyire csodálatos playback nélkül jó zenét hallgatni. Felidézte, hogy metsző szélben, két óra tíz perces szabadtéri, élő koncertet adott magas sarkúban Kovács Kati. Az énekesnő erre csak ennyit mondott:

Minket ez tesz boldoggá. Meg az, ha éneklik a dalainkat.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában