Labdarúgás

Tegnap, 16:30

Jákfalva: dán bajnoki címer-kapcsolat

Egy kézilabda mérkőzés ihlette a vármegyei csapat vezetőjét logójuk elkészítéséhez. Jákfalva focicsapatának emblémája hasonló egy dán klubéhoz.

A mintegy 480 fős település, Jákfalva labdarúgó csapata a honi futball hatodik vonalának számító vármegyei III. osztály Észak csoportjában szerepel. Az együttes pillanatnyilag, hat fordulót követően a hetedik helyen áll a táblázaton, az előző körben 0-0-t játszottak Dédestapolcsányban, míg most, vasárnap, 15 órától a listavezető a még veretlen Hódoscsépányi SE-t fogadják sportpályájukon.

Jákfalva
A vármegyei III-as Jákfalva logója Fotó: ÉM

Támogatókat szerezni

Aki kicsit figyelmesebben megnézi a klub logóját a szövetség adatbankjában, az feltűnő hasonlóságot vélhet felfedezni egy külföldi csapat logójával, mégpedig az aktuális dán bajnok FC Midtjylland klubcímerével (az ,,északi" együttes onnan is ismerős lehet, hogy az idei évadban, a Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában 3-1-es összesítéssel búcsúztatta a Ferencvárost).

– A Jákfalva SE 2015-ben alakult, előtte a Jákfalva Községért Közalapítvány ,,vitte" úgymond a focit, ám akkor úgy döntöttünk, hogy létre kell hozni a sportegyesületet, amely teljesen tiszta lappal indulhat – kezdte Stefán Norbert, a jákfalvaiak elnöke. – A cél az volt, hogy a településen megmaradjon, tovább létezhessen a labdarúgás, illetve, hogy tudjunk támogatókat szerezni, elsősorban az adó 1 százalékának a felajánlása révén. Nem titok, ebből élünk, helyiek, munkatársak, szülők, rokonok, családtagok gyűjtik, sok kicsi sokra megy alapon.

Jákfalva: Bikarétnek, így bika

Egy új sportos formációnak logo is ,,dukál", melynek megvalósulásáról, létrejöttéről Stefán Norbert az alábbiakat mondta el:

– Ez, ennek ötlete csak később jött, körülbelül két évvel a megalakulást követően – nyilatkozta. – A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos adatbankjában láttuk, hogy még a vármegyei III. osztályban is van szinte minden klubnak címere, és ez elgondolkodtatott. Miután a focipályánkat régen Bikarétnek hívta a falu, kézenfekvő volt, hogy valami olyan logót csináljunk, amelyben a bika benne van. Az interneten keresgéltem, majd egy Ferencváros – Midtjylland női kézilabda mérkőzésnél ,,szembe jött" a dán klub címere, amelyben kivehető egy bika fejének a kontúrjai, a szemei, az orra. Egyszerű, modern, így ezt vettem alapul, mi zöld-feketék vagyunk, így nálunk ezek lettek a domináns színek. Az egyik kollégám egy szerkesztő programmal tizenöt perc alatt megcsinálta. Más verzió igazából nem volt, ebben gondolkodtam, persze vannak egyéb híres ,,bikás klubok" is, külföldön például a Chicago Bulls kosárlabda csapata, vagy itthon a dunaújvárosi hokicsapat.

Hétvégi helytállás

A jákfalvaiak vezetője bevallotta, nem követik a négyszeres bajnok FC Midtjylland futballcsapatának eredményeit, de a dán futballal kapcsolatban vannak gondolatai:

– Volt több eredményes periódusa is az ottani labdarúgásnak, emlékszem, gyerekként néztem a televízióban azt a korosztályt, amelyet Preben Elkjær Larsen, Søren Lerby, Michael Laudrup fémjelzett. Aztán ott volt az 1992-ben Európa-bajnokságot nyert válogatottjuk, amelyiket a strandról szedték össze, aztán lehet, hogy mégsem...

Az idei bajnoki célról az alábbiakat mondta el Stefán Norbert.

– Megismételni a tavalyi eredményt, zárjunk ismét az első hat között – hangsúlyozta az észak-borsodi sportegyesület elnöke. – Titkon persze reménykedünk abban, hogy esetleg odaférhetünk a dobogóra, de ez most nem tűnik reálisnak. Az előző hét végén játszottunk egy 0-0-t Dédestapolcsányban, ezen a szinten elég ritka egy gól nélküli mérkőzés, mi sem voltunk, ők sem voltak formában. Vasárnap fogadjuk az éllovas, és még veretlen Hódoscsépányt, hozzájuk többen magasabb osztályból érkeztek, nem véletlenül. Bízom abban, hogy helyt tudunk állni. Jómagam – nem titok – 50 éves vagyok, már nem játszom, legutoljára elég régen került arra sor, hogy be kellett állnom.

A vármegyei III. osztály Észak csoportjának élcsoportja 

1. Hódoscsépányi SE 18 pont

2. Hangony-Fenyvesalja TC 13 pont (25-11)

3. Ináncs KSE 13 pont (21-12)

... 7. Jákfalva SE 8 pont

 

Jákfalva
A dán bajnok logója Fotó: ÉM

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában