Agrometeorlológia

15 órája

Hogyan hat a hirtelen jött ősz a mezőgazdaságra?

Erről kérdeztük Taskó Józsefet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnökét.

Édes Richárd

Gyönyörű látvány, ahogy virágzik a repce

Fotó: Cseh Gábor

Repce tekintetében keserű híreket hoz az ősz, a jelenlegi időjárás azonban rendkívül kedvező az őszi mezőgazdasági munkákhoz.

© Cseh Gábor
Kevesebb repce termett
Fotó: Cseh Gábor

Repceínség és a gyomirtás fontossága

Kevesebb repce termett a vármegyében, mint általában. Az eső előtt vetőknél gyengébb repcetermés született

 - foglalta össze az ősz negatív információját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

Taskó József szerint ősszel fokozottan oda kell figyelnie a gazdáknak a rovarkártételre, és a gyomirtást is meg kell csinálni ebben a periódusban.

A búza vetésekor a nagy esők előtt ideje elvégezni a gyomirtást, Taskó József szerint ez is egy lényeges őszi feladat a mezőgazdaságban.

Kedvez az idő a mezőgazdaságnak

A szeptember végén, október elején érkező csapadék sokat javított a talaj állapotán, ezért vetésre alkalmassá tette a búzát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke kiemelte, hogy a búzatermesztés zömén már túl vannak a gazdák. Az őszi betakarítás ugyancsak a vége felé jár. A mélyszántás még hátravan, ami a következő évi termés kiindulópontját adja, mert erre lehet alapozni a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat.

„Most kifejezetten kedvez az őszi időjárás a munkafolyamatoknak. A reggel egy kicsit már hűvös, azonban összességében elmondható, hogy jó körülmények között halad a vetés, a többi őszi mezőgazdasági munkával együtt” – mondta Taskó József.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában