Imádják az interneten a szakokleveles állatmentő rendőrnőt

Képesítéséről, a munkája során mentett állatokról mesél Nagy Viktória r. alezredes. A végén még a kedvenc színét is megtudhatjuk.

Forrás: police.hu

Nagy Viktória r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ (TIK) ügyeletese.

Nagy Viktória r. alezredes, állatvédelem
Állatvédelem. Nagy Viktória r. alezredes a szívén viseli az ügyet.
Forrás:  Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség facebook oldala

Te vagy az első rendőr a vármegyében, aki jogi szakokleveles állatvédelmi képesítéssel rendelkezik. Pontosan mit is értünk ez alatt?

- A képzés neve: Jogi szakokleveles állatvédelmi szakember, melyet a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar indított civil diplomások részére (jogászok esetében állatvédelmi szakjogász végzettséget ad).

A képzés során megismerhettük az állatvédelem elméleti, történeti és filozófiai alapjait, az állatvédelem magánjogi kérdéseit, közigazgatási és büntetőjogi szabályozásait, nemcsak a kedvtelésből tartott állatok, hanem a gazdasági haszonállatok, a vadon élő, veszélyes állatok, kísérleti állatok jogi védelmére vonatkozóan is. Részletesen tanulmányoztuk a Btk. által szankcionált bűncselekményeket, (állatkínzás, az illegális állatkereskedelem, a tiltott állatviadalok szervezése, orvvadászat, orvhalászat, természetkárosítás), valamint az állatvédelem pszichológiai, kriminológiai vonatkozásait, valamint az állatkínzásra az állatorvos szemszögéből is betekintést nyerhettünk.

Azért is kezdtem el a képzést, hogy a különböző hatóságokra, közigazgatási szervekre (települési önkormányzat, jegyző, járási hivatal, kormányhivatal, NÉBIH, hatósági állatorvos) mely jogszabályok vonatkoznak, hatáskör- illetékesség szempontjából, hogy ezt a munkám során tudjam hasznosítani. Vármegyénkben nagyon sok civil szervezettel, állatmentő alapítvánnyal állok kapcsolatban.

Állatvédelem, embervédelem, meg tudnád mondani, hogy munkád során, hány életen segítettél már?

- A B-A-Z VMRFK Tevékenység-irányítási Központjában ügyeletestisztként én „csak” közvetve tudom az öngyilkossági szándékkal telefonáló személyek életét megmenteni. Sokat köszönhetek az általam irányított kollégák gyorsaságán és szakszerűségén, egymásra vagyunk utalva. Emberélet megmentésében pár alkalommal sikerült már közreműködni. hogy állatmentésben hányszor? Nem tudnám pontosan megszámolni, de 40-50 alkalommal biztosan. Ebbe beletartozik az utcán talált kóbor állat (cica/kutya) úgymond becsapdázása, a közösségi oldalon posztolt talált állatok átvétele, és a civil állatmentő alapítványokhoz történő elszállítása, eseti jelleggel orvos való juttatása, mely természetesen karitatív jelleggel történik. 

Melyik volt a legemlékezetesebb?

- Egy megható esetem volt, tavaly egy novemberi este a 38-as sz. főúton Tokaj és Tarcal között haladtam a kocsimmal, amikor a sötétben velem szemben egy cica futott az út szélén. Gyorsan vissza is fordultam. Addigra már befutott a bokorba, de hívásomra hangos sírással válaszolt, és segítségkérően rögtön hozzám bújt. Tudtam, hogy nem hagyhatom ott. Csapzott, nagyon gyenge és rendkívül alultáplált volt. A Miskolci Kóborkák Alapítványnál felhívtam Vasicsek Ági barátomat, hogy tud-e segíteni az elhelyezésében. Ő csak ennyit kérdezett: Mikor érsz ide vele? A kocsimban épp az Alapítvány részére általam adománynak szánt macskabútorokat, macska WC-t, fekhelyeket szállítottam, ezért a cica már az úton birtokba is vehette. Másnap az orvosnál a röntgen kimutatta, hogy egy komplett madár van a gyomrában, amit egybe nyelt le, miután koránál fogva már nem volt foga. Sunny, egy 10 év körüli gyönyörű sziámi cicalány, aki azóta teljesen rendbe jött, átesett az ivartalanításon, és boldog életet él az Alapítvány gondozásában, és persze gazdikereső - - olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség facebook oldalán.

Úgy tudjuk a telefontokodtól a cipődig szinte minden, de tényleg minden lila színű. Miért pont lila?

- Van más szín is?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában