boon.hu video

2024.08.03. 18:00

Megelevenedett a középkor a Boldogkői Várban – fotókkal, videóval

Egy napra felelevenedett a vár falin belül a középkori lovagok hangulata. A kissé borongós idő ellenére sokan ellátogattak a várba.

Boon.hu

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Szombaton izgalmas időutazásban lehetett része mindazoknak, akik ellátogattak a festői Boldogkői Várhoz, ahol megrendezték a középkori lovagok napját. Az esemény, mely már hagyománnyá vált a vár falai között, idén is nagy érdeklődést váltott ki a látogatók körében, akik lelkesedéssel érkeztek, hogy megismerkedjenek a múlt századok dicsőséges lovagkorával. 

Színes bemutatók

A rendezvény reggel kezdődött, amikor a várkapu kitárult, és a látogatók beléphettek a középkori hangulatú várba. A sátrakban korhű ruhák, ékszerek, kézműves termékek és ínycsiklandó ételkülönlegességek várták az érdeklődőket. „Az elmúlt években megújult a palotaszárnyban, amelyet még a 14-ik században emeltek, így az akkori uralkodó – Károly Róbert – korhű berendezései között várta az érdeklődőket a sorozatos tárlatvezetés, ahol a korszak jellegzetességeivel ismerkedhettek meg a látogatók” – mondta a boon.hu-nak Sikter Péter várkapitány, a rendezvény főszervezője. 

Azt is hozzátette: családi élményplacc várta a gyermekeket különböző interaktív programokkal. Az esemény fénypontja azonban a látványos lovagi torna volt, ahol páncélos lovagok mérhették össze tudásukat különböző versenyszámokban, mint például a párbaj, a kopjatörés és az íjászat. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a zenei bemutatókra is. 

Nagy sikernek örvend 

Az eseményre érkezők egybehangzó véleménye szerint a Boldogkői Vár varázslatos helyszíne tökéletes hátteret nyújtott a középkori lovagok napjának. Az autentikus környezet, a látványos bemutatók és a számtalan érdekes program mind hozzájárultak ahhoz, hogy a látogatók egy napra valóban a középkorba érezhették magukat. A rendezvény sikerét az is mutatja, hogy szinte alig lehetett szabad parkolót találni a vár körül. 

Korhű bemutatók

A várudvaron felállított színpadon folyamatosan zajlottak a történelmi bemutatók, amelyek során a középkori élet mindennapjaiba nyerhettek bepillantást a látogatók, de különböző tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők. A korhű ruhákba öltözött szereplők életre keltették a vár egykori lakóit, és bemutatták a középkori mesterségeket, mint például a kovácsolást és a szövést. 

Az érdeklődők maguk is kipróbálhatták ezeket a mesterségeket, és a gyerekek számára külön foglalkozásokat is szerveztek, ahol saját kezűleg készíthettek kis tárgyakat. A nap folyamán különféle programok várták a látogatókat, többek között íjászbemutatók, solymászbemutató, és történelmi előadások. 

Hosszú múltra tekint vissza 

A Zempléni-hegység egyik ékköve, a Boldogkői vár, évszázadok óta büszkén magasodik a vidékre, hirdetve Magyarország dicső múltját és viharos történelmét. A középkor óta őrködő erődítmény nemcsak a régió egyik leglátogatottabb turistalátványossága, hanem a magyar történelem fontos helyszíne is. A vár építésének kezdete a XIII. századra tehető. Első említése 1282-ből származik, amikor a történelmi források szerint a Csák nemzetség birtokában állt. 

A stratégiai fontosságú helyszín az idő során számos nemesi család kezén megfordult. A vár később az Aba nemzetség tulajdonába került, és ekkor vált igazán jelentős erődítménnyé. A tatárjárás után, a XIV. században jelentős bővítéseken és erősítéseken esett át, hogy ellenálljon az esetleges támadásoknak.

Kulturális örökség

Ma a Boldogkői vár nemcsak építészeti örökségünk egyik kiemelkedő példája, hanem kulturális és történelmi rendezvények helyszíne is. Az évente megrendezett fesztiválok és bemutatók révén a látogatók betekintést nyerhetnek a középkori élet mindennapjaiba, valamint megismerkedhetnek a vár történetével és legendáival. Az egykori erődítmény falai között sétálva az ember könnyen a múltban találja magát, átélve azokat az időket, amikor a vár még a magyar határokat védte. 

A Boldogkői vár tehát nemcsak a Zempléni-hegység egyik büszkesége, hanem Magyarország történelmének élő emléke, amely hűen őrzi a régmúlt idők emlékét és az ország történelmének fordulópontjait. A vár látogatása minden történelemkedvelő számára felejthetetlen élményt nyújt, és lehetőséget ad arra, hogy közelebbről megismerjük a magyar múlt dicsőséges és olykor fájdalmas időszakait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában