boon.hu video

3 órája

Lázár János: „A fürdőt a lehető legrövidebb időn belül újjáépítjük!”

Miskolcra érkezett október 10-én, csütörtökön Lázár János az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője. A tárcavezető Tóth-Szántai József polgármester kíséretében bejárta a leégett Barlangfürdőt.

Boon.hu

Lázár János építési és közlekedési miniszter látogatást tett a leégett Miskolci Barlangfürdőben Fotó: Vajda János

A bejárást követően az ikonikus épület előtt tájékoztatták a sajtót. Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere megköszönte, hogy Lázár János eljött városunkba. A meghívásnak egyik fontos célja volt, hogy a leégett Barlangfürdőt, – amely Miskolc egyik ékköve, egyik legnagyobb büszkesége – megtekintse.

barlangfürdő
 Lázár János építési és közlekedési miniszter, Tóth-Szántai József polgármester a leégett Barlangfürdő bejárásán
Fotó: Vajda János

Megalakul a napokban a munkacsoport a Barlangfürdő újranyitásáért

„Sajnos a Barlangfürdő leégése utáni időszakban hosszú-hosszú hetek óta a kárelhárítás, a biztosítási szerződéssel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolása és sok más olyan fontos ügy történik, ami remélhetőleg most már új dimenzióba lép és felgyorsulnak a folyamatok. Ennek egy nagyon fontos állomása, hogy megalakul egy kormányzati munkacsoport, amiben miniszter úr is részt fog venni. A munkacsoport a Barlangfürdő újbóli megnyitása érdekében fog dolgozni” - tette hozzá Miskolc polgármestere.

Lázár János építési és közlekedési miniszter gratulált a város vezetőinek ahhoz, hogy a választási kampány és közös munka eredményre vezetett, majd jelezte, hogy a kormány elkötelezett a Barlangfürdő újjáépítésében. 

„Nagy szerencsére személyi sérülés nem történt, de óriási kár keletkezett, az egyébként jövedelmet termelő fürdő leégésével. Jelenleg még folyik a tűzvizsgálat, a biztosítótársasággal való tárgyalás, ezért ennek eredményéről korai volna nyilatkozni, de a kormány Miskolc város segítségére siet és természetesen részt vesz a Barlangfürdő újjáépítésében. A következő napokban életre hívjuk a munkacsoportot Miskolc Megyei Jogú Város műszaki szakembereivel és politikai döntéshozóival, akikkel közösen megnézzük, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy a legfontosabb cél teljesüljön” – mondta Lázár János.

Óriási károk a turizmusban

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kár nemcsak az épületben óriási, hanem a Miskolcra irányuló turizmusban is, hiszen vesztesei a létesítmény leégésének az idelátogató fürdőzők, azok, akik itt dolgoznak és vesztesei a szállásadók is. Hozzátette, 260 ezer ember jött 2023-ban a Barlangfürdőbe, és közel 300 ezer volt a 2024-es látogatóforgalom, ami az jelentette, hogy ez egy profitábilis, jól működő, helyieknek és az országnak megelégedésére szolgáló fürdő volt. Újra hangsúlyozta, hogy nagyon fontos és nagyon jó dolog, hogy emberi életek nem vesztek oda a tűzben, de az épületben hatalmas, több milliárdos nagyságrendű kár keletkezett.

Újjáépíteni, a legrövidebb időn belül

„A lehető legrövidebb határidőn belül meg kell nyitni a fürdőt és vissza kell állítani minden eredeti funkciót. Nemcsak az a cél, hogy az építkezés meginduljon, hanem a gyorsaságra is fókuszálni kell, minél gyorsabban, minél operatívabban kell megvalósítani a fürdő helyreállítását. Azt is meg kell vizsgálni, hogy ha már építkezünk, mi az, ami eddig nem volt rendben, azt rendbe kell tenni, és melyek azok az új lépések, amelyek a fürdő kapacitását bővítik és növelhetik is” – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 óta stratégiai szövetségesének tekinti Miskolcot és polgárait. 2015-ben szerződést kötöttek a megyei jogú várossal, ez 342 milliárd forintos támogatásról szólt. Ebből több mint 300 milliárd forint értékű a beruházás, ezek közül az egyik legfontosabb a Miskolc-Kassa autópálya, amely mintegy 260 milliárd forint értékben valósult meg. Lázár János úgy fogalmazott: a magyar kormány Miskolcra lehetőségként tekint az ország szempontjából, és van "készség és képesség" a gazdasági fejlődésre a megyeszékhelyen. Lázár János kijelentette, együttműködést ajánl a kormány annak érdekében, hogy egy fiatalnak ne kelljen Miskolcról elmennie azért, hogy képes legyen az életét felépíteni. Erről megállapodást kívánnak kötni, amelybe belefoglalják a következő öt év elvégzendő feladatait - tette hozzá.

Példaként említette a város közepén lévő, a Diósgyőri Acélművek egykori, mintegy 100 hektáros ipari területeit. Ha ezek minél előbb önkormányzati vagy állami kezelésbe kerülnek, akkor a város javát szolgálhatják innovatív gazdasági tevékenység vagy szolgáltatás és lakhatás céljára - közölte a miniszter.

Tóth-Szántai József polgármester a tájékoztató végén arra kérte Lázár Jánost, hogy legyen a mentora a „Miskolc, a Bükk városa” nevű programnak, és a kormányzaton belül kísérje azt végig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában