boon.hu video

2 órája

Ezért nem Tokaj belvárosa a szüreti fesztivál helyszíne - fotók

Gigafejlesztés indult a borok fővárosában. Állami pénzből teljesen megújul Tokaj belvárosa, lezárások sora miatt nem lehet a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok helyszíne.

Szaniszló Bálint

Tokaj belvárosa nem lehet helyszíne a szüreti felvonulásnak

Fotó: Vajda János

Hatalmas fejlesztések indultak el Tokajban. A kormány több mint 10 milliárd forintot biztosít a közvetlen belváros épületeinek megújítására. Az elkövetkező esztendőkben megvalósuló fejlesztések egyik helyszíne Tokaj belvárosa.

Tokaj belvárosa
Tokaj belvárosa ezúttal nem ad otthon a szüreti napok rendezvényeinek
Fotó: Vajda János

Új életre kel a történelmi borvidék központjának teljes főtere, beleértve a környező utcákat - írta a boon.hu. Kávézók, szálláshelyek, közösségi területek és éttermek is nyílnak, valamint parkokat, zöldfelületeket is kialakítanak. A legfontosabb cél, hogy Tokaj a világörökségi rangnak megfelelő környezetben, négyévszakos rendszerben fogadhassa a hazai és nemzetközi turistákat. Az önkormányzat azt is reméli a beruházásoktól, hogy többen maradnak a városban, sőt sokan választják lakóhelyüknek a történelmi várost.

Tokaj belvárosa megszabadult az üres áruháztól  

A kormány által jelentős összeggel támogatott fejlesztési program egyik látványos első elemeként - ahogy a boon.hu részletesen beszámolt róla - jelentős lépésre szánta el magát Tokaj város  önkormányzata. Úgy döntöttek, hogy megszabadultak a főteret csúfító szocreál áruházépülettől, az üresen álló Tokaj áruháztól. 2023. novemberében kezdődött el az épület bontása, amelynek nyomán ma már csak egy üres telek áll az egykori áruház a környezetbe már nagyon nem illő, elavult épülete helyén. A lebontott áruházépület területét hatalmas molinóval választották el a tér használatban lévő részéről. Ma már elkészültek az alapjai a lebontott áruház helyére elképzelt multifunkcionális épületnek.

Ilyennek álmodták meg 

A nyolcvanas évek elején a Szövterv (Szövetkezeti Tervező Vállalat) áruháztervét az "organikus iskola utilitaristább ágához" tartozó elismert építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az előbb említett Sáros László készítette, aki fiatal, ambiciózus építészként egy, a kor színvonalát magasan mutató épületet alkotott. Olyan épületet hozott létre, ami saját korában szokatlan bátorsággal, a rendezési tervnek ellentmondva nem vitte beljebb az áruházat 15 méterrel a házak sorától, helyette a történeti beépítési vonalat meghagyva zártsorú beépítésben helyezte el az épületet. A tervező 1983-ban újító megoldásként kivívta a szakma tiszteletét is.

Egyre kisebb volt a forgalma   

Tokaj lakosságának nagyobb része ma már Kis-Tokajban, a történeti városmagtól délre, kertes övezetben él. Így az áruház látogatottsága az eltelt évtizedekben jelentősen visszaesett. Ehhez járul, hogy a ’80-as évek elején még viszonylag kevés embernek volt autója, nem voltak nagyáruházak, így a lakosságnak szüksége volt az intézményre – ez az ezredfordulóra drasztikusan megváltozott. Ma az épület nem szolgálja az itt lakók kényelmét, nem tartozik hozzá elegendő parkoló, nehéz az aktuális igényekre alakítani és energetikailag korszerűtlen.

Multifunkciós épület lesz    

A lebontott Tokaj Áruház helyére a városi településszerkezetet mértéktartóan követő, új beépítésű multifunkciós épületet húznak fel. Míg a koncepciótervet a Rudolf Mihály főépítész vezette Hadas Műterem jegyzi, az új épület végső terveit a K2 Lab fiatal építészei készíthetik el; megbízásuk remélhetőleg újító és a változásokra érzékeny szemléletet hoznak Tokaj történelmi főterére.

Költözött a szüreti napok 

A tokaji belváros nagy részét lebontották. Kordonok választják el a munkaterületeket és csak keskeny szakaszok használatók a gyalogosok számára. Új parkokat alakítanak ki, kávézók és éttermek nyílnak majd, amik ismét élettel töltik meg a belvárost. Mindezek mellett renoválják Tokaj számos ikonikus épületét is, így többek között a műemléki városházát, a járási hivatalt, valamint a Zákó-házat is. Új életre kel a valamikori Arany Sas szálló évtizedek óta üresen álló épülete is. Rehabilitációját követően  rendezvényházként funkcionál majd.

Mindezek az okai tehát, hogy az idei a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok helyszíne ezúttal nem a belváros, hanem a Tokaji Fesztiválkatlan és környéke. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában