boon.hu video

2 órája

Országos Könyvtári Napok Miskolcon - képek, videó

A „föld, víz, tűz és a levegő” mottó jegyében rendezik meg hazánkban az idei Országos Könyvtári Napokat szeptember 30-a és október 6-a között. A miskolci programokról sajtótájékoztatót tartottak az Országos Könyvtári Napok kapcsán a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban.

Boon.hu

Ilyen koronát kap az Olvasás királynője és az Olvasás királya

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

„Amikor 18 évvel ezelőtt létrejött ez az Országos Könyvtári Napok , az volt a mottója, hogy a könyvtárak, olyan megkerülhetetlen intézményei az országnak, amelyekre szükség van. Nemcsak gyűjteményekről, digitális tartalmakról és szolgáltatásokról beszélhetünk, hanem a könyvtárak közösségépítő erejéről is. Az Országos Könyvtári Napok sokak számára lehetőséget kínál arra, hogy találkozzanak és részt vegyenek a színes programokon". 

Országos Könyvtári Napok
Az Országos Könyvtári Napok miskolxi programjait ismertették
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A sajtótájékoztatót az Országos Könyvtári Napok kapcsán Varga Gábor a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Kitért arra is, hogy a mostani mottó választás József Attila egyik idézetére esett a „Jó szóval oktasd, játszani is engedd” elnevezéssel. Az Országos Könyvtári Napok szervezői ezzel a mottóval arra mutatnak rá, ahogyan a négy fő elem gazdagsága megjelenik a programokon, úgy a könyvtárak világa is nagyon sokszínű. Egy olyan kulturális intézményről beszélhetünk a könyvtárak esetében, amely nemcsak érdekes olvasnivalót nyújt az embereknek, hanem oktatási és ismeretterjesztő funkciót is betölt, valamint továbbképzéseknek is helyszínéül szolgál. A mostani programsorozatot is figyelembe véve elmondható, hogy a könyvtárak egyre kreatívabbak mind egyéni mind csoportos programok, foglalkozások megszervezésében és lebonyolításában - mondta a könyvtár igazgatója. 

Országos Könyvtári Napok: Részletes programok

A részletes programokat ezt követően Csoma-Simon Mária igazgatóhelyettes ismertette a jelenlévő sajtó képviselőinek. Elmondta: „minden évben biztosítunk a könyvtárhasználathoz köthető kedvezményeket, idén október 4-én, pénteken féláron iratkozhatnak be leendő olvasóink. 

A központi könyvtár író-olvasó találkozókkal, gyermekfoglalkozásokkal, kiállításokkal, klubfoglalkozásokkal, valamint október 4-én, pénteken kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várja olvasóit. Az Országos Könyvtári Napok zárónapján, október 6-án rendezik meg – már hagyományosan – a Könyves Vasárnapot, mely a szó szoros és átvitt értelmében is hab lesz a tortán. Ez a nap igazi családi rendezvény, melynek során központi épület 10 órakor nyit és délután 2 óráig várja a látogatókat. A nap elején egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhatunk, játékos feladatok kínálnak kellemes időtöltést az érdeklődőknek. 

A programok október 1-én indulnak, a zene világnapjához is kapcsolódik ez a nap. A központi könyvtár épületében egy kiállítás nyílik Dobi Imre, az Egressy Béni Zeneiskola tanárának kiállítása Piano Parts néven. Ezt követően október 3-án a nemrég elhunyt Kabai Lóránt könyvbemutatója tekinthető meg. Majd Mészáros Dorka írónővel találkozhat a közönség, október 7-én, a központi épületben. A további programokról részletesebben a központi könyvtár programfüzetében tájékozódhatunk.

Könyves vasárnap 

Miklós Katalin a gyermekkönyvtár csoportvezetője a gyermekeknek szóló programokat ismertette. Többek között megtudtuk, hogy október 2-án Finy Petra írónővel találkozhatnak a legkisebbek – ez kiváló lehetőség arra, hogy népszerűsítsük az olvasást. Az Almás pite című kötete jelent meg legutóbb, ami igazán érdekes olvasmány a kicsiknek. A gyerekek számára igyekszünk biztosítani játékokat is, így a Borka játszóház színes eszközeit is igénybe lehet venni. 

A könyves vasárnapon egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhatunk, játékos feladatok kínálnak kellemes időtöltést az érdeklődőknek. A Keresd a lufit! címet viselő vetélkedőbe az író, színész Balázs Ágnes, a Lufi és Szamóca szerzője is bekapcsolódik, így téve még érdekesebbé a versengést. Lesznek népi, ügyességi és készségfejlesztő játékok, valamint kézműves foglalkozások is. A nap csúcspontjaként Gryllus Vilmos koncertjét nézhetik meg, melyre előzetes regisztráció szükséges.

A program zárása az Olvasók Királynője és Királya című vármegyei irodalmi játék értékelésére, és az ünnepélyes koronázásra Balázs Ágnes közreműködésével történik. Ekkor köszöntik a könyvtár legidősebb, legfiatalabb és legszorgalmasabb olvasóját és ekkor vágják fel közösen az Olvasók tortáját. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában