Hirdetés

2 órája

Hűséges társ, minden helyzetben

Megéhezel napközben, de nem szeretnél valami cukros, egészségtelen csokit vagy müzliszeletet enni. Edzés után gyorsan bekapnál valamit, amíg hazaérsz és tudsz vacsorázni. Esetleg útközben megéhezel, vagy nem tudtál indulás előtt reggelizni. A fenti szituációkban közös vonás, hogy mindegyik esetben a fehérje szelet kiváló megoldás!

PR cikk

Forrás: Envato

Felesleges flancolás, vagy egészséges alternatíva?

A fehérje szelet egyre elterjedtebb, a különböző boltok polcain is egyre gyakrabban találkozunk velük. Sokan csak egy éppen felívelőben lévő fitness trendnek tartják, amely most éppen nagyon pörög, de semmi hatása nincs.

Azt elmondhatjuk, hogy önmagában a fehérje szelet nem fogja eltüntetni a felesleges kilókat, viszont az vitathatatlan tény, hogy számtalan helyzetben valóban előnyös és mindenképpen egészségesebb, mint a népszerű csoki szeletek.

Forrás: Envato

Miért jó a fehérje?

Alapvetően a magas fehérje tartalma miatt tartjuk a fehérje szeleteket egészséges(ebb) alternatívának, ezért érdemes körüljárni, hogy mire is jó a fehérje. Ez a tápanyag felelős többek között az izmaink egészségéért, regenerációjáért, növekedéséért. Emellett még elmondható, hogy a szervezetünk lassabban emészti meg, így hosszabban okoz teltségérzetet és a zsírvesztés folyamatát is beindíthatja.

Ezzel szemben a szénhidrát – leggyakrabban cukor formájában találkozunk vele, főleg, ha nassolásról van szó – vagy energiává, vagy zsírtartalékká alakul. Ha edzés előtt vagy közben fogyasztjuk, akkor szinte azonnal el is égetjük, viszont ha otthon, esetleg munkában ülve, két étkezés között, már-már unalomból, akkor nagy valószínűséggel csak zsír lesz belőle.

Mikor érdemes fehérje szeletet fogyasztani?

A fentiek alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy az alacsony cukor és a magas fehérje tartalom miatt a fehérje szelet lényegében minden alkalommal és helyzetben jobb megoldás, mint egy zacskó csipsz vagy a kedvenc csoki szeletünk. Érdemes bedobni egyet táskába, kocsiba, hogy legyen mindig kéznél, ha megéhezünk.

Persze sokan azért fogyasztanak fehérje szeletet, mert szeretnének izmosodni, támogatni az elvégzett edzésmunkát. Ebben az esetben – ahogy a fehérje shake-nél is – a legjobb időpont a fogyasztásra az edzés után van. Például, miután végeztünk a teremben, akkor utána érdemes megenni egyet. Arról nem is beszélve, hogy a mozgás után nagy valószínűséggel úgyis megéhezünk, ilyenkor ráadásul hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél. Akár reggel, akár este jársz a kondiba, ha hazafelé (vagy a munkába) menet bedobsz egy fehérje szeletet, akkor egészen biztosan jobban bírod majd a következő étkezésig tartó időszakot.

Lehet túl sok fehérjét fogyasztani?

Igen, de nem egyszerű. Ha végignézzük az ételek csomagolásán található tápanyag táblázatokat, akkor elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy pár fehérjében gazdag élelmiszert leszámítva (hús- és tejtermékek, tojás, hüvelyesek illetve olajos magvak) az átlagos, mindennapi táplálkozásunk során nem viszünk be túl sok fehérjét.

De mennyi a sok? Általános ajánlás szerint felnőtt embereknek testtömeg kilogrammonként (ttk) 0,8 gramm fehérjét kellene minden nap elfogyasztania. Ha viszont rendszeresen sportolunk, akkor ez máris 1,5 gr/ttk-ra nő, ha a zsírvesztési, fogyási folyamatokat szeretnénk támogatni, akkor 2 gr/ttk, ha pedig aktív izomtömeg növelés a cél, akkor akár kilónként 2-3 grammot is ajánlott elfogyasztani. Egy gyors fejszámolás után pedig láthatjuk, ez már messze nem olyan egyszerű, még változtatos és egészséges táplálkozás mellett sem.

Az viszont egészen biztos, hogy ha mindig van nálad pár fehérje szelet és napi 1-2 alkalommal bedobsz egyet, akkor elég valószínűtlen, hogy ezzel az ajánlottnál több fehérjét fogyasztanál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában