Hirdetés

2 órája

Valóban hatással van halaink egészségére a környezetük?

Amikor akváriumot telepítünk be, sok apró részletre kell figyelnünk – nemcsak a belső rész kialakításánál, hanem az akvárium külső környezetében is. A megfelelő dekorációk kiválasztása, a halak számára ideális búvóhelyek kialakítása és az élő növények betelepítése is fontos; de az sem mindegy, milyen külső hatások érik az akváriumot.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Ha azt szeretnénk, hogy a halaink hosszú távon is boldogok és egészségesek legyenek, az alábbi részletekre mindenképp érdemes odafigyelni. Amennyiben így teszünk, olyan vízi világot kapunk, amit mi is szívesen szemlélünk nap mint nap.

Fontos a tudatos elhelyezés

Az olyan külső környezeti tényezők, mint a napfény, a hőmérséklet-ingadozás és a zaj, mind hatással lehetnek a vízminőségre és a halaink egészségére. Például, ha közvetlen napfény éri az akváriumot, az algásodást okozhat, ami rontja a víz minőségét és káros a halakra nézve. Továbbá, a hirtelen hőmérséklet-változások stresszt okozhatnak az élőlényeknek, ezért fontos, hogy ne tegyük fűtőtest vagy légkondicionáló közelébe az élőhelyüket. Emellett az sem jó, ha az akváriumot a lakás legforgalmasabb, leghangosabb pontján helyezzük el – a halak jobban érzik magukat egy csendesebb sarokban.

A megfelelő hely kiválasztása biztosítja a stabil és kiegyensúlyozott környezetet, ahol a halaink biztonságban és nyugodtan élhetnek.

Most, hogy tisztáztuk, hol érdemes elhelyezni az akváriumot, térjünk át arra, hogy a belső környezet miként befolyásolja a bioszféránk egészségét!

Az élőlényeink egymásra is hatnak

Először is azt kell megnéznünk, hogy a kiszemelt akváriumban mennyi halat tudunk tartani. Általános szabály, hogy literenként körülbelül egy centiméter hal testhossz ajánlott. Ha ezt betartjuk, akkor elkerülhetjük a túlzsúfoltságot. Ha túl sok hal van az akváriumban, az megnöveli a halak által termelt ammónia és nitrit mennyiségét, ami gyorsan rontja a víz minőségét, és veszélyes lehet az élőlényekre. A túlzsúfolt környezet továbbá stresszt is okoz, ami csökkenti a halak immunrendszerének hatékonyságát, így könnyebben megbetegedhetnek.

Az egyik legmeghatározóbb tényező: a vízminőség

A vízminőségre tehát döntő befolyással van az, hogy mennyi halat teszünk az akváriumba. De azzal, hogy erre odafigyelünk, a munkánknak még nincs vége.

Rendszeresen ellenőriznünk kell a víz kémiai összetételét, különös tekintettel a pH-értékre, az ammónia és a nitrit szintjére. A rossz vízminőség nemcsak a halak légzőrendszerét károsíthatja, hanem a bőrük és uszonyaik egészségére is negatív hatással lehet. Emellett a víz tisztaságát is monitoroznunk kell: ha szeretnénk egy egészséges, boldog akváriumot, akkor rendszeresen cserélnünk kell a vizet (de persze nem az egészet!), illetve egy jó minőségű szűrőt is be kell építenünk.

Nem árt tudni, hogy az akváriumdekoráció egyes elemei, különösen a porózus kövek és faágak, hozzájárulhatnak a víz biológiai szűréséhez. Ez annak köszönhető, hogy elősegítik a jótékony baktériumok megtelepedését az élőhelyen. Ezek a baktériumok lebontják a halak ürülékét és a felesleges táplálékmaradékokat, ami hozzájárul a víz tisztán tartásához.

Az akváriumdekoráció hatása az élőlényekre

Amikor először rendezünk be egy akváriumot, a színes kavicsok, a kerámiadíszek és műnövények sokasága vonzza a figyelmünket. Ezek kétségtelenül feldobják a végeredményt, de vajon jót tesznek a halainknak is?

Egyes mesterséges anyagok, különösen a gyenge minőségű műanyagok, idővel káros anyagokat bocsáthatnak ki a vízbe, ami hosszú távon megbetegítheti a kedvenceinket. A természetes elemek, például a homok, faágak, kövek és élő növények ugyanakkor sokkal inkább utánozzák a halak természetes élőhelyét, és mint említettük, segíthetnek fenntartani a megfelelő vízminőséget is. A természetes dekorációk segítenek a halaknak megtalálni azokat a búvóhelyeket, amelyek csökkenthetik a stresszt és elősegíthetik a nyugodtabb viselkedést.

Mindenképp jó ötlet körbenézni az élő növények között: ezek egyrészt díszítőelemek, másrészt alapvető szerepet játszanak a halak egészségének megőrzésében. A fotoszintézis során oxigént termelnek, de segítenek fenntartani a víz megfelelő kémiai összetételét is, mivel felveszik a halak által kibocsátott nitrogénvegyületeket, amelyek különben mérgezővé válhatnának a vízben.

Az akváriumdekoráció megválasztása során ugyanakkor figyelnünk kell arra is, hogy elegendő mozgástér maradjon az uszonyosoknak. Egy túlzsúfolt akvárium nemcsak a látványt ronthatja, hanem akadályozhatja is a halak mozgását, ami szintén stresszt okozhat.

A halaink környezete tehát jelentős hatással van az egészségükre: a megfelelően kialakított akvárium biztosítja a halak számára a feszültségmentes, természetes viselkedést támogató körülményeket, mi pedig hosszú időn át élvezhetjük az egészséges életterük látványát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában