Kis település, sok értékkel

1 órája

A múlt tisztelete építi a jövőt: Hungarikum sétány épül Boldván (képekkel)

Boldva újabb kulturális fejlesztés keretében mutatta be helyi értékeit és gazdag örökségét a nagyközönségnek. A legújabb projekt részeként megújították a Monostor téren található, az első magyar nyelvemléket ábrázoló installációt, valamint megkezdődött a Hungarikum sétány kialakítása.

Gárdonyi Edina

A hungarikum projekt záróeseményén Boldván

Fotó: Boldva Község Önkormányzata

A település sikerrel pályázott a HUNG-2023 felhívásra, amely immár harmadik alkalommal segítette a helyi örökség megóvását és bemutatását. A Hungarikum sétány célja, hogy bemutassa Boldva gazdag kulturális örökségét és segítsen a látogatóknak mélyebben megismerni a település értékeit. 

hungarikum_sétány_boldva
A Hungarikum sétány része a megújult installáció Boldva főterén.
Forrás:  Boldva Községi Önkormányzat

Boldva a Halotti beszéd otthona

A História-völgy kapujaként is ismert település az első magyar összefüggő nyelvemlék szülőhelye, de itt található Magyarország egyik legrégebbi bencés apátsági temploma is. Boldván élt és halt meg Szathmáry Király Ádám, II. Rákóczi Ferenc apródja és íródeákja. A hungarikum projekt ünnepélyes zárásaként bemutatták a felújított Halotti beszéd installációt és a Hungarikum sétány alapjait. Az eseményen Szabóné Tóth J. Judit polgármester hangsúlyozta Boldva gazdag történelmi és kulturális múltját: 

Kis település, sok értékkel. Ezt mi természetesnek vesszük, de nem az, és fontos, hogy mások is lássák, részesei lehessenek ennek az örökségnek, az általuk hordozott értékeknek.

Jelentős sikerek a Hungarikum pályázatok segítségével

A polgármester visszatekintett az elmúlt évek sikereire is, amikor Boldva értékeit felvették a megyei értéktárba. 

Három éve mertünk még nagyobbat álmodni, miért ne vigyük ezeknek a hírét tovább, ismertessük meg távolabbi településekkel

– fogalmazott a polgármester. Az elmúlt évek pályázati sikerei lehetővé tették több fontos rendezvény és kiadvány megvalósítását, amelyek Boldva hagyományait és múltját ismertették meg a nagyközönséggel. Az események közül kiemelte a Zengő Énekszó Kórustalálkozót és a Tudd, hol élsz című kiállítást, melyek nagy érdeklődést váltottak ki.

A múlt tisztelete a jövő építésének szolgálatában

Az elmúlt években információs táblákat helyeztek el a Monostor csendje ligetben, valamint nagy sikerű gyógy- és fűszernövényes tájékoztató napokat is tartottak. Szabóné Tóth J. Judit elmondta: 

Aki a múltját nem ismeri és tiszteli, annak nem lehet igazán jelene sem, és nem alkalmas a jövő tervezésére.

A település vezetője külön köszönetet mondott az Agrárminisztériumnak a projekt támogatásáért, amelynek segítségével újabb fontos lépést tehettek a helyi értékek megőrzése és népszerűsítése felé. Az ünnepélyes záróeseményt László Attila Magyarnak lenni című koncertje koronázta meg. Boldva elkötelezettsége a helyi értékek megőrzése mellett tovább erősíti a közösség összetartását, és példát mutat a jövő generációinak a kulturális örökség ápolására. Ahogy a polgármester fogalmazott: 

Jövőnk múltunkból ered, gyökereinkből táplálkozik, értékeinket az utókornak adjuk tovább.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában