Olimpia 2024

2024.07.29. 08:20

Párizs: A híres börtön már régen a múlté

A francia főváros kihagyhatatlan látnivalója a Bastille, amely már nem az, ami volt.

Kolodzey Tamás

A Szabadság Szellemének oszlopa és az öt karika a párizsi Bastille-téren

Fotó: Kolodzey Tamás

A XXXIII. nyári olimpiai játékokra érkezett gyanútlan vizitelőket azzal könnyű ,,megetetni", hogy keressék fel a híres börtönt, ahol a franciák július 14-én összegyűlnek és megünneplik a forradalom napját. A metrómegálló önmagát kínálja, így a Place de la Bastille környékén mostanában rengetegen sétálgatnak.

Zarándokhely

A mélyből feljövőket a nem túl szép, de híres a Opera fogadja, majd azok, akik a hajdani - magyar kifejezéssel élve - büntetés végrehajtási intézményt keresik, nagyot csalódnak. Ugyanis az egykori börtönből azért nem maradt semmi, mert 1789-ben lerombolták, arról persze gondoskodtak, hogy az emléke fennmaradjon.

A óriási tér közepére 1830-ban emelték fel a Szabadság Szellemének aranyozott szobrát, ahová most naponta ezresével zarándokolnak az ötkarikás mozgalom szerelmesei. Mert valaki kitalálta, hogy ha odapakolja az olimpia szimbólumát, a földrészeket egymáshoz láncoló öt karikát, akkor az oszloppal kiváló fotókat lehet készíteni és ez a számítás tökéletesen bevált. A világ minden részéből a térre vetődő hivatalos szereplőknek és turistáknak sorba kell állniuk a fényképek elkészítéséhez. Otthon pedig eldicsekedhetnek azzal, hogy a szeretteiket, ha csak jelképesen is, de bezárták a Bastille tömlöceibe.

Egy jól hangzó mese 

Az természetesen senkit nem zavar, hogy a történet igaz-e, vagy sem, mert ebben az esetben nem az igazság a lényeg, hanem az, hogy a ,,mese" jól hangozzon. A rutinos utazó úgyis veszi magának a fáradtságot és kideríti, hogy a világ legnagyobb sporteseményén az aranyérmek mellett legendás sztorik is születnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!