Hirdetés

2024.08.29. 08:47

Így védhetjük meg az otthonunkat a szúnyogoktól

A szúnyogok szüntelen zümmögése és az elviselhetetlen viszketést okozó csípései teljesen tönkretehetik a mindennapjainkat. Szerencsére egyáltalán nem kell elviselnünk a vérszívó rovarok társaságát, hiszen néhány egyszerű módszer segítségével kizárhatjuk őket az otthonunkból. Hogyan tehetjük meg mindezt? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!

PR cikk

Forrás: 123rf.com

1. Szereljünk fel szúnyoghálót!

A leghatékonyabb megoldást mindig a szúnyoghálók jelentik. Célszerű minden ablakra szúnyoghálót szerelni, hogy a nem várt vendégek sehol ne tudjanak bejutni otthonunkba. Ugyan léteznek öntapadós szúnyoghálók is, viszont ha tehetjük, válasszunk inkább a beépíthető típusok közül. Akár fix keretes, rolós vagy tolóajtós verzió mellett döntünk, a szúnyogokat végleg kizárhatjuk a környezetünkből.

Így nemcsak a szúnyogok, hanem a poloskák és szöcskék bejutását is megakadályozhatjuk. Próbáljuk minél jobban megóvni a szúnyoghálók állapotát, hiszen már egy kis rés is elegendő ahhoz, hogy bogarak és rovarok lepjék el a helyiségeket. Amennyiben a háló megsérült, azonnal gondoskodjunk a javításáról vagy cseréjéről.

2. Legyen mindenhol megfelelő a szigetelés!

A kártevők folyamatosan keresik a kisebb-nagyobb zugokat, hogy beférkőzzenek otthonunkba. Ennek megelőzése érdekében ellenőrizzük a tető és az ablakok, illetve az összes beltéri ajtó szigetelését is. A réseket pedig tömítsük el szigetelőanyaggal, hiszen a szúnyogok és a poloskák még a legapróbb helyeken is utat találnak maguknak. Ha szükséges, hívjunk szakembereket a feladat elvégzéséhez, akik garantáltan profi munkát végeznek.

Hatékony szigeteléssel még a kiadásainkat is lejjebb faraghatjuk. Akár 20%-kal is csökkenthetjük a hőveszteséget, aminek köszönhetően télen kevesebbet kell fűteni, nyáron pedig a klímának sem szükséges olyan erővel dolgoznia az ideális hőmérséklet megteremtéséhez és fenntartásához. Így otthonunk szúnyogmentes, zöld és valóban fenntartható lehet.

3. Tegyünk egy próbát a házi praktikákkal!

Amennyiben még nincs szúnyoghálónk, néhány házi módszert is bevethetünk a siker érdekében. Ezzel vegyszermentesen űzhetjük el vagy csalhatjuk csapdába a szúnyogokat, ráadásul fillérekből beszerezhetjük a szükséges összetevőket.
Az alábbiakban bemutatjuk, milyen trükköket érdemes kipróbálni:

●    Helyezzünk egy pohár almaecetet az ablakba. A savanykás, kesernyés illat magához vonzhatja a szúnyogokat, akik szívesen megmártóznak az ecetben, viszont szabadulni már nem tudnak. 1-2 naponta öntsünk friss almaecetet a pohárba vagy a tálkába, hogy az illat ugyanolyan csábító, de végzetes legyen a rovarok számára.

●    Készítsünk házi szúnyogirtó spray-t. 2-3 dl vízhez adjunk 30 csepp citromfűből, szegfűszegből vagy fodormentából készült illóolajat. Töltsük a folyadékot egy szórófejes flakonba, majd permetezzük le a szúnyogokat. Akár az ablakok és a beltéri ajtók körül is permetezhetünk, hogy elűzzük a szúnyogok kedvét a házunk körüli időtöltéstől.

●    Ültessünk szúnyogűző virágokat. A legjobb választást a rozmaring és a levendula, illetve a citromfű, a zsálya és a bazsalikom jelenti. Ültessük őket minél közelebb az ablakokhoz és ajtókhoz, hogy minél távolabb kerüljenek a vérszívók. Számos szúnyogűző növényt pedig fűszernövényként is nagyszerűen felhasználhatunk, így két legyet – pontosabban szúnyogot – üthetünk egy csapásra.

4. Hívjuk segítségül a madarakat!

Már egyetlen füstifecske is elfogyaszthat majdnem 900 szúnyogot, de a széncinegék és a vándorló énekesmadarak is kiveszik a részüket a kártevők irtásából. Teremtsünk tehát valóban madárbarát környezetet, azaz helyezzünk ki egy-két etetőt, és tegyünk ki számukra mindig egy kis eledelt. Így a nálunk vendégeskedő madarak rengeteg kártékony rovart elfogyaszthatnak, aminél természetesebb szúnyogirtó módszert keresve sem találhatnánk.

Védjük meg otthonunkat profin a szúnyogoktól a fenti tippek segítségével. Amint csak lehet, szereljünk fel szúnyoghálókat, illetve szigeteljünk minden nyílászárót megfelelően. Kísérletezzünk bátran a házi praktikákkal is, illetve a rovarevő madarakat is csalogassuk a házunkhoz. Ha mindezt megtesszük, a szúnyogok többé nem fognak gondot okozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában