boon.hu video

4 órája

Vármegyénkben jó hír is van a kukoricaterméssel kapcsolatban

Az idei aszályos időjárás jelentős hatással volt a kukorica terméseredményeire. A betakarítás a végéhez közeledik és a terméshozam mellett annak is utánajártunk, hogy érinti-e vármegyénket az elmúlt napokban sokszor hallott kukorica toxin fertőzés.

Gárdonyi Edina

Nem elég a kukoricatermés, de legalább nem fertőzött

Fotó: MW

A betakarítás kezdetén nyilatkozott a boon.hu-nak Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. Akkor már érezhető volt, hogy a kezdeti remények elszálltak a napraforgó és a kukorica hozamával kapcsolatban.

kukorica
Kukorica: a betakarítás már egy jó ideje elkezdődött
Fotó: MW

Területenként jelentős eltérés a kukorica és a napraforgó hozamában

Taskó József most elmondta, hogy a napraforgó és a kukorica betakarítása is a végéhez közeledik, de a terméshozamok helyenként jelentős eltérést mutatnak.

Van, ahol 28-30 mázsás átlagokat is arattak a napraforgóból, de előfordult olyan is, ahol mindössze tíz mázsa körüli volt az átlag. A pontos vármegyei átlagról azonban még nincsenek végleges adatok

– nyilatkozta az elnök.

Kevés a kukorica és toxinnal fertőzött?

A kukoricatermés szintén hasonlóan változó. 

Hallunk jobb eredményekről, amelyek 80 mázsa körül mozognak, de vannak területek, ahol csupán 30 mázsás hozamok születtek

– tette hozzá. Az elnök szerint a terméseredmények eltéréseit több tényező befolyásolja, mint a vetés időpontja, a lokális csapadék eloszlása és a talaj minősége. 

Az elmúlt napokban több helyen is olvashattuk, hogy nagyobb területen és nagyobb mértékben fertőződött meg toxint termelő gombával a kukorica. A toxin ellehetetleníti a termény jelentős részének ipari és takarmánycélú felhasználását és az exportját is. A nyilatkozatok szerint a most betakarított kukorica több mint 40 százalékában a toxin jelenléte határérték fölötti. 

A fentiekkel kapcsolatban Taskó József a következőt nyilatkozta:

„Vármegyénkben szerencsére még nem tapasztaltunk nagy mértékű toxinfertőzést.”

Az alacsonyabb hozam hatással lesz az árakra

Az alacsonyabb terméshozamok azonban hatással lesznek a takarmányárakra. 

Mivel nem termett annyi, amennyire számítottunk, sajnos a takarmány árára hatással lesz az idei helyzet

 – figyelmeztetett az elnök. Azt is hozzátette, hogy Magyarországon jelentős mennyiségű kukoricát használnak ipari célokra is, nem csak takarmányként. Ha a kukorica mennyisége nem elegendő, más gabonafélékkel, például búzával helyettesíthetik a takarmányban.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában