boon.hu video

2024.07.28. 11:30

A miskolci Anna-bálon is szólt a zeneszó

Tizennegyedik alkalommal rendezett Anna-bált a Miskolci Dallamok Szárnyán Művészeti Klub szombaton. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkja varázslatos helyszínt biztosított a különleges estének.

Gárdonyi Edina

Anna bál a Gárdonyi Művelődési ház udvarán Fotó: Vajda János

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Ezt követően több fürdővárosban, településen is rendeztek Anna-naphoz kapcsolódóan Anna-bál elnevezéssel társasági eseményt. A 20. század elejétől Miskolctapolca híres gyógyvizének köszönhetően az északkeleti régió pezsgő társasági életének központja volt. A bálozás ötlete 1923-ban az Anna Szálloda építésének apropóján született meg. Már a névadás is utalt arra, hogy az Anna-báloknak fontos szerepet szántak. A tapolcai Anna-bál nem Balatonfüred másolása volt Kelet-Magyarországon, hanem a hely hangulata, az itt élők igénye szülte. A háború, majd az azt követő évek, az állami cégek, vállalatok munkastílusa megváltoztatta a bálozás korábbi szokásait, hangulatát. Az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején megszűntek a bálok, 1990-ben pedig megszűnt, majd eltűnt az Anna Szálló is.

Hagyományt teremtettek

A bálozás hagyományát kívánta feléleszteni a Miskolci Dallamok Szárnyán Művészeti Klub azzal, hogy idén immár a 14. Anna-bált szervezték Miskolcon. Gergely Józsefné Ili a klub vezetője felidézte a kezdeteket:

2011-ben kértek meg a klub vezetésére – amit örömmel vállaltam, mert nagy kihívást láttam benne – és már abban az évben újraélesztettük a miskolci Anna-bált, amit azóta is töretlen sikerrel rendezünk meg minden évben. Balatonfüreden szintén a mai napon tartják a 199. Anna-bált. Tavaly többen voltunk és sajnos egyre kisebb az igény a mi korosztályunkban a hasonló eseményekre. Pedig a szépkorúak azok, akik még emlékeznek a régi bálokra 

– mondta el a szervező a boon.hu-nak. Hozzátette, büszke arra, hogy hagyományt teremtettek a csapatával.

Klasszikus nyitótánccal indult az este

Gergely Józsefné Ili köszöntőjét követően az ünnepi nyitótáncot a Miskolci Dallamok Szárnyán Művészeti Klub tánccsoportja mutatta be. Kerek Judit és Fodor János énekes műsora után pedig elkezdődött a kötetlen, jó hangulatú bálozás.

Bálkirálynőt is választottak

Kántor Tünde kulturális menedzser, a művelődési ház intézményvezetője a boon.hu kérdésére elmondta, hogy a bál szépe választásra bárki jelentkezhet a közönség soraiból. Hozzátette, nagy öröm számára, hogy a klub otthonra talált náluk. A főszervező Ilike ismertette, hogy három tagú zsűri fogja eldönteni, hogy a 14. Anna-bálon ki lesz a bál szépe és az udvarhölgyek.

A Miskolci Dallamok Szárnyán Művészeti Klub már második éve tartja nálunk rendezvényeit, összejöveteleit. Ebbe a tematikába illeszkedik az Anna-bál. A hangulat garantált és fergeteges szórakozásra számíthatnak azok, akik maradnak a program végéig 

– nyilatkozta portálunknak Tamás Krisztián, a Miskolci Kulturális Központ kommunikációs menedzsere.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában